År 1999-2001 (0-2 år)

2tim
Tove är nyfödd och gallskriker. Efter röntgen visar det sig att hon har fraktur på sex revben och ett nyckelben och alvedon räcker inte långt.

5tim
Fem timmar efter sin födelse sover Tove gott för att vakna några timmar senare när smärtlindringen har avtagit. Framåt morgonen slutar hon att andas, så ont gör det i revbenen.

kuvos
Tove blir sövd och placerad i kuvös i 2,5 vecka för att revbenen ska läka. ”Bebis sover, fryser” säger storasyster Erika, 2 år, när hon hälsar på Tove första gången.

sang
Tove flyttas till Lunds Universitetssjukhus efter en vecka och man ser inte ens att det ligger en bebis i sängen här. Alla sladdar och mackapärer känns överväldigande.

brost
Två veckor efter födelsen får jag hålla min älskade dotter i famnen igen. Först då har revbenen läkt tillräckligt för att hon ska klara av beröring. Hon är fortfarande nedsövd.

tove_nedsovd
Tove var väldigt brun som nyfödd och hon hade ett hest skrik. Det berodde på att hennes hormonbrister bland annat påverkade levern så att hon fick gulsot, en ovanlig variant som heter Bronze baby. Idag har hon normal röst och är alldeles vit i hyn.

vaken
Tove har väckts ur sin sömn efter 2,5 vecka. Hon ligger på mage för att avlasta revbenen och hon tycks undra var hon hamnat. Tyvärr fanns vi inte på plats när hon vaknade, vi hade besöksförbud pga misstänkt vattkopporsmitta.

mobil
Tove ska iväg på magnetröntgen. I tre dagar studerade läkarna dessa röntgenbilder och de konstaterade sedan att hypofysen var defekt sen fosterstadiet.

ejglad
Även när hon väckts ur sin sömn blir det många undersökningar.

bad
Första badet och mammas finger får fungera som en napp. Pappa håller i droppslangen.

pappa_matar
Det är viktigt att Tove lär sig äta på flaska, en mjuk gummiflaska som man kan trycka på, annars slipper hon inte sondslangen i näsan.

1månad
En månad gammal får Tove åka vidare till Malmö där hon ska få en gomplatta och lära sig äta på nappflaska så hon slipper sondslangen.

sjukhuset5
Äntligen kan mamma hålla i sin bebis obehindrat, bara man håller koll på droppslangen. Här har Tove fått sin gomplatta insatt med proteslim. Dags att lära sig äta på flaska med gomplatta.

tillbaks
Mamma och Tove är tillbaka i Karlskrona igen och Erika får träffa sin lillasyster för andra gången, då är Tove 2 månader gammal.

permis
Tove är hemma på permission, först över dagen och sen över natten.

tove5
Tove blir sondmatad helt eller delvis upp till ca 3 månads ålder. Vid den åldern slutar hon äta på flaska helt och tittar istället längtansfullt efter matsprutan. Då åker jag in till sjukhuset och ber dem dra ut matsonden. Sen stannar vi på sjukhuset i 3-4 dagar för att invänta Toves egna hungerskänslor.

tove6
Storasyster Erika, här 2 år och 2 månader gammal, har längtat efter sin lillasyster som äntligen får flytta hem vid 3-4 månaders ålder.

tove1
Tove är 3-4 månader gammal och har äntligen fått flytta hem till Backaryd. Glappet i överläppen är stort, 1,5-2 cm, och vi försöker med hjälp av tejp och gummiband att hålla ihop läppen. Men det är bökigt och Tove trivs bäst utan tejp.

tove2
Toves profil visar att näsan är helt platt och nästan insjunken. Som ni ser tillhör den färgglada larven favoritleksakerna.

tove7
Tove är inte glad för att bada som liten. Det blir dock bättre med tiden.

tove9
Nyårsafton 1999/2000 firar Tove med resten av familjen hemma hos farmor och farfar. Tove är ca 6 månader gammal och strax efter denna åldern börjar hon att skela.

tove10
Bilden är tagen på uppvaket direkt efter läppoperationen som gjordes tisdagen efter påsk år 2000 då Tove var 9 månader gammal.

tove11
När Tove var 10 månader gammal döptes hon i Backaryds kyrka. Hon hade ingen vanlig dopklänning på sig utan en kortärmad vit klänning med brodyr. Det var ett roligt dop eftersom Tove var så medveten om vad som hände. Farmor Ulla skulle ”bära” henne, men Ulla fick istället sitta på en stol framme vid dopfunten medan Tove stod upp och hoppade upp och ner i hennes knä. Tove var mycket fascinerad över alla gäster som satt i kyrkan och flirtade hej vilt med dem.

tove12
Toves passfoto som togs vid 1 års ålder inför vår resa till Mallorca i augusti 2000.

tove14
Storasyster Erika, här 3, 5 år, är den bästa lekkamraten man kan ha tycker Tove. Tove är här ca 1,5 år och har precis lärt sig gå.

tove17
Tove tillsammans med mamma Pernilla.

tove18
Tove tillsammans med pappa Tony inför en röroperation i oktober 2000. Tove har mycket vatten bakom trumhinnorna och hör därför dåligt. Därför ska hon få rör inopererade. Vid jul samma år säger hon sitt första ord: Mamma.

tove16
Tove är cirka 1,5 år och hon skelar mer och mer. Vi går på regelbundna besök hos ortopist för att kolla upp detta. Några timmar dagligen får hon ha lapp för sitt högra öga för att träna det vänstra ordentligt. Det är det vänstra ögat som pekar inåt/uppåt mest. Skelningen ska opereras bort vid 5-6 års ålder.

tove15
Tove är cirka 1,5 år gammal. Sacco-säcken som hon fick i julklapp är en uppskattad viloplats.

tove19
Tove är cirka 2 år och hon är go och glad nästan jämnt. Glad till 98 procent och tvärilsk 2 procent. Hennes ilskna utbrott får till och med mamma att backa ibland. Men bara en kort stund.

tove20
Tove är 2 år och 2 månader gammal på den här bilden som togs hos Rosenquist i Ronneby. En riktig liten prinsessa med guldlockar är hon!

jul01-2
Julen 2001…

jul01
… tillsammans med storasyster Erika och kusinerna Alicia och André hemma hos farmor och farfar.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *