Mitt första år

Min födelse

annonsMin födelse var dramatisk som bara den. Direkt efter födelsen fanns det inte tid för vare sig födde-annons eller gratulationer. Det viktigaste var att jag överlevde. Mina föräldrar kastades mellan hopp och förtvivlan många veckor framöver, de vågade inte riktigt tro att jag skulle överleva. Efter en tid tyckte de att en födde-annons i tidningen var en bagatell. Men när jag skulle få komma hem, tre månader gammal, satte mina föräldrar in en jättestor annons i tidningen. Min pappa skrev dikten själv och större födde-annons har det inte funnits i Blekinge Läns Tidning.

Texten i annonsen: Tre månader av oro och sorg är över/ och äntligen stundar nya tider./ Nu vi nya ögonblick glimta och gamla söver/ men lite piller och trix blir det vad det lider./ Vår lilla dotter nu hemma hos familjen är./ Och vad är en resa fjärr och när/ när Tove är oss så kär.

Följande gratulerade mig med presenter efter födelsen: farmor och farfar, mormor och morfar, pappamormor Edla, farbror Teddy med familj, pappas kusin Lillan med familj, pappas kusin Roger med familj, pappas moster MaryAnn och hennes man Jörgen, pappas kusin Conny med familj, mammas moster Gunilla med barn, mammas mormor och morfar, mammas farmor, mammas kompis Åza, mammas arbetskamrater, mammas kompis Annika, och några månader senare även mammas och pappas goda vänner (20 st) som kidnappade dem till en god middag. Tyvärr var jag sällan närvarande eftersom jag tillbringade större delen av tiden på sjukhus. Men kläderna jag fick har jag använt till belåtenhet.

Mina framsteg

 • Den 30/10 -99 vänder jag mig från mage till rygg första gången, 3 månader gammal.
 • Den 17/12 -99 griper jag efter leksaker och viftar med dem, 5 månader gammal.
 • Den 26/12 -99 vänder jag mig från rygg till mage första gången, 5 månader gammal.
 • Den 27/12 -99 lyfter jag upp överkroppen med raka armar, 5 månader gammal.
 • Den 15/1 -00 griper jag efter mina fötter och leker med dessa, 6 månader gammal.
 • Den 19/1 -00 ”skattskriker” jag för första gången, 6 månader gammal.
 • Den 21/1 -00 premiärhoppar jag i min hoppgunga och tycker det är jättekul, 6 månader gammal.
 • Den 25/1 -00 sitter jag bra med lite stöd, 6 månader gammal.
 • Den 29/1 -00 sitter jag i min nya fina tripp-trapp-stol som jag fått av mormor och morfar, 6 månader gammal.
 • Den 24/2 -00 kan jag sitta utan stöd korta stunder, 7 månader gammal.
 • Den 23/3 -00 ligger jag på mage och snurrar runt, runt som en klockvisare på täcket, 8 mån gammal.
 • Den 16/5 -00 sitter jag stadigt utan kuddar runt om mig, 10 mån gammal.
 • Den 1/6 -00 ålar och hasar jag mig framåt, 10 månader gammal.
 • Den 20/6 -00 börjar jag krypa och resa mig upp mot möbler lite trevande, 11 månader gammal.
 • Den 20/6 -00 besöker vi logopeden för första gången. Hon konstaterar att jag jollrar som en 5 mån-bebis men att jag trevande börjat upprepningsjoller: amamama osv.
 • Den 15/7 -00 kryper jag och reser mig obehindrat och går mot möbler och väggar, 12 månader gammal.
 • Den 23/9 -00 tar jag mina tre första steg utan stöd, 14 månader gammal. Cirka 1 månad senare går jag mer än jag kryper. 17 mån gammal går jag obehindrat och springer även litegrann, även om modet överträffar balansen ibland.
 • Den 7/10 -00 kryper jag upp för hela trappan på första försöket, 14 månader gammal. Nu måste även grinden nere vara stängd.
 • Den 1/12 -00, 16 mån gammal, börjar jag krypa upp och ställa mig på på tripp-trapp-stolen, och en del andra höga höjder, till mammas fasa.

Jag får min första tand, ner-fram-tv, den 23/12 -99, 5 månader gammal. Den andra, ner-fram-th, kommer två veckor senare. Sen kommer ner-fram-th.h den 16/5 -00, ner-fram-tv.v den 3/6 -00, käktand-bak-th den 25/6 -00, käktand-bak-tv den 15/7. Sen tappar mamma räkningen. I slutet av sommaren -00 visar jag ”tandförlösnings-symtom” under flera veckor, utan att de två sista i underkäken tittar fram. Då konstateras att jag fått två eller fler tänder upptill, vilka är oklart eftersom jag inte vill bli tittad i munnen. Tandläkare Ken Hansen slipar större hål i gomplattan så att inte tänderna ska hämmas i sin utveckling. I oktober -00, 14 månader gammal, saknar jag två tänder nertill, och en hel del upptill givetvis. Vid 15-16 månaders ålder kommer de två sista tänderna nertill. Strax därefter två tänder till upptill. När gommen ska opereras vid 22 månaders ålder visar tandavtryck att jag fått alla mina tänder utan en framtand. Från början trodde man inte att jag skulle få mina fyra framtänder alls på grund av den mediala spalten i käken – men tre av fyra har jag alltså fått.

Vad det gäller maten är jag mycket kinkig. Vintern 99/00 matvägrar jag till och från, vägrar äta min välling. Till slut lyckas mamma och pappa få i mig ljummet sockervatten som jag tycker är mums. Men jag växer givetvis inte som jag borde på den dietkosten. När jag är 5 månader gammal försöker mamma ge mig havregröt. Nja tycker jag, 3 tsk går dock bra. Under hela våren -00 testar mamma allt i puréform. 3 tsk går bra, men inte mer. Efter läpp-operationen den 25/4 -00 försöker mamma på nytt. 3 tsk går bra, men inte mer. Vällingen dricker jag dock. Då tar vi time-out. Jag får ingen puré alls på 1 månad. Då jag är 11 månader gammal försöker mamma på nytt med 5 månaders-puré. Och jag äter – frivilligt, utan lock och pock! Efter en vecka har jag avancerat från 3 tsk till en hel liten barnmatsburk, det mesta till lunch och resten till middag. En månad senare äter jag mat som mamma lagat själv – exempelvis 1 kokt potatis, en skiva korv, lite kokta grönsaker och sås som finmixas. Inga bitar får det vara i maten – då klöks jag. Nu händer det saker med vikten. På 3 månader ökar jag 1 kilo i vikt och växer 5 cm.

Jag är sen med att lära mig prata på grund av min LKG. Vid 9-10 månaders ålder jollrar jag som en 5 månaders-bebis, s.k. vokaljoller – ah, öh, eh osv. Vid 14 månaders ålder börjar jag jollra repeterande: ajajajaj, ejejejej osv, ungefär som en 7-9 månader gammal bebis. Ordförståelsen är det också si och så med. Det mesta tyder jag till lampa och tittar på lampan. Eftersom jag har vatten bakom trumhinnorna hör jag sannolikt väldigt dåligt. Jag har därför svårt att skilja orden åt. Strax före min 15 mån-dag får jag rör inopererade i öronen och då hör jag genast bättre. Då börjar jag digga musik och gungar i takt. Strax före 1,5 år kan jag säga ”mamma”, vilket är mitt första läppljud. Jag kan även blåsa i tuta och smacka med läpparna.

Mitt dop

Lördagen den 3 juni, 10 månader gammal, döptes jag i Backaryds kyrka. Kyrkoherde Uno Lindahl var dopförrättare. Det var sannolikt hans sista dop eftersom han gick i pension veckan efter. Mina faddrar var farmor Ulla och farfar Gösta. Ulla, som höll mig, satt på en stol framme vid dopfunten eftersom jag var för stor och tung att hålla i famnen. Jag stod mest och hoppade upp och ner i hennes knä och flinade mot alla dopgäster. Farfar, mamma, pappa och Erika stod brevid. Jag hade ingen vanlig dopklänning utan en vit klänning med brodyr som räckte mig ner till tårna. Jag var söt som en gräddtårta enligt mamma. De församlade sjöng ”Tryggare kan ingen vara”. Mina namn blev Tove Ylva Victoria Hedlund. (Ylva=varghona och Victoria=victory, dvs seger.) Prästen skvätte vatten i mitt hår. Då satt mamma på helspänn eftersom jag hade satt spjärn med fötterna mot hans bröst och mamma bara inväntade skuttet. Uno parerade dock detta bra. Då högg jag som en kobra efter hans glasögon, även detta klarade han ut. Jag var inte alls ledsen utan bara lite misstänksam.

Efter dopet hade vi dopkalas hemma i Stockholm. Mamma och pappa bjöd gästerna på kassler, potatissallad och grönsaker. Kaffe och tårta till efterrätt. Själv åt jag ingenting, gräddtårta ingår inte i min diet. Men jag var vaken hela tiden och satt i min stol och tittade storögt på alla som kommit för min skull.

Följande gratulerade mig i samband med dopet: farmor och farfar, mormor och morfar, pappamormor Edla, farbror Teddy med familj, pappas kusin Lillan med familj, pappas kusin Roger med familj, pappas moster MaryAnn och hennes man Jörgen, mammas moster Gunilla med barn, mammas mormor och morfar, mammas farmor och Sven, och mammas farbröder Benny och Lars. De flesta var med på dopkalaset.

Presenter jag fick: ett guldhjärta, en guldberlock med mitt stjärntecken, kläder, sparbössa, två smyckeskrin som hjärtan, en jättestor Kanin (Nalle Puhs kompis), och pengar.

Min första födelsedag

Söndagen den 23 juli år 2000 fyllde jag 1 år. Självklart hade vi stort kalas för mig med kakor, bullar, kaffe, saft och en jättefin tårta som mamma hade gjort. Själv äter jag ingenting, inget annat än välling, gröt och puré duger för mig. Men jag tycker det är jättekul med alla gäster. Jag är inte rädd eller reserverad en sekund. Bara så himla nyfiken och social.

Följande gratulerade mig: farmor och farfar, mormor och morfar, pappamormor Edla, farbror Teddy med familj, pappas kusin Lillan med familj, pappas kusin Roger med familj, pappas moster MaryAnn och hennes man Jörgen, Conny med sina barn, mammas moster Gunilla med barn, mammas mormor och morfar, mammas farmor och Sven. Alla utom de tre sista paren var med på kalaset.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *