Otillräcklig hypofysfunktion

hjarnan

Hypofysen är en hormonkörtel, stor som en böna, som hänger i ett litet skaft under hjärnan. Hypofysen är ”chef” över alla hormoner i kroppen och skickar signaler till andra hormonkörtlar i kroppen, bland annat testiklar och äggstockar.

Hypofysinsufficiens betyder otillräcklig hypofysfunktion, och det betyder i sin tur att hypofysen inte fungerar som den ska. Man kan vara född med ”trasig” hypofys, vilket Tove är. Då har det blivit en störning under fosterstadiet, en så kallad anläggningsskada.

Man kan också ha fått en tumör i närheten av hypofysen, som gör att den fungerar dåligt. Tumörer kan ge både överskott och underskott på hormoner. En tredje orsak kan vara att man slagit sig jättehårt i huvudet så att hypofysen skadats.

Alla hormoner finns som mediciner. Man kan säga att hypofysen finns på burk! Vissa mediciner är livsviktiga – andra är det inte, men de behövs för välbefinnandet.

Kortison ersätter hormonet kortisol
Kortisol är livsviktigt och behövs för ämnesomsättningen och för att fylla energidepåerna. Hos friska personer produceras kortisol i binjurebarken efter signaler från hypofysen. Både hypofys- och binjurebarkssjukdomar kan därför leda till kortisolbrist (Addisons sjukdom). Kroppen kan inte lagra kortisol och behovet varierar under dygnet.

Medicinen hydrokortison är kortverkande, och därför måste dygnsdosen fördelas över 3-4 dostillfällen. Friska personer har höga kortisolvärden vid uppvaknandet och låga värden under natten. Man kan efterlikna den naturliga dygnsvariationen genom att ta dygnets största kortisondos tidigt på morgonen och mindre dos på kvällen.

Kortisolbehovet ökar vid feber eller i samband med en operation. I dessa lägen måste patienten själv öka medicinintaget enligt läkarens ordination eller söka sjukhusvård. Vid diarré och kräkningar, när man förlorar vätska och salter, bör man uppsöka läkare.

Alla typer av stress, både yttre stress och inre stress i form av infektioner, kräver också extra kortison. Hur mycket är väldigt individuellt, och man får prova sig fram. Man får utgå från symtombilden helt enkelt.

Symtom på kortisonbrist som Tove får:

 • Illamående/ulkningar
 • Aptitlöshet
 • Huvudvärk
 • Magont
 • Varm och röd i ansiktet
 • Ilskna och ledsna utbrott för bagateller
 • Lätt feber
 • Trött och grinig
 • Hudöm och ogillar beröring
 • Sover ytligt och har svårt att komma till ro
 • Nästäppa (kortison är avsvällande på slemhinnorna)
 • Mörk under ögonen
 • Kaskadkräkningar

När kortisonbristen väl har uppstått, vilket också brukar kallas kortisonras, krävs det rätt stora mängder extra kortison för att häva bristen. Får man inte behålla tabletterna på grund av kräkningar så måste man uppsöka sjukhus för att få kortison via dropp. Det allra bästa är därför att försöka förutse olika typer av påfrestning och ge/ta extra kortison i förebyggande syfte. Också där måste man prova sig fram.

Personer utan kroppsegen kortisolproduktion bör därför alltid ha med sig extra kortisontabletter och ett läkarintyg om sin sjukdom. Och gärna ett smycke runt halsen/armleden som beskriver vilken diagnos man har, ifall olyckan skulle vara framme.

Levaxin ersätter sköldkörtelhormon
Även sköldkörtelhormonet thyroxin är ett livsviktigt hormon. Det ökar syreförbränningen i alla celler i kroppen. Tabletten Levaxin innehåller ett förstadium till aktivt sköldkörtelhormon som kroppen omvandlar.

Skölkörtelhormonet styr ämnesomsättningen, och har man för lågt går hela kroppen på sparlåga med enorm trötthet, viktökning, förstoppning och hjärntrötthet som symtom. Hyn blir glåmig och håret torrt och frissigt.

För mycket sköldkörtelhormon kallas också struma, då går ämnesomsättningen på högvarv och hjärtat rusar i 190.

Minirin ersätter vattensparande hormon
Vattensparande hormon produceras i hypofysen för att njurarna skall kunna koncentrera urin. Hormonet kallas även för vasopressin eller antidiuretiskt hormon (ADH). Brist på ADH leder till enorma urinmängder och man behöver dricka lika mycket för att inte torka ut. Detta behandlas med medicinen Minirin som finns som tablett eller nässpray. Sjukdomen kallas för diabetes insipidus, en sjukdom som inte bör förväxlas med diabetes mellitus (sockersjuka).

Tillväxthormon behövs för att växa
Barn och ungdomar har högre nivåer av tillväxthormon (growth hormon, GH) än vuxna. Men även när vi har växt färdigt behövs tillväxthormon för välbefinnandet, sömnen, aptiten, stämningsläget och minnet. Tillväxthormon påverkar även kroppens fettsammansättning och förmågan att bygga muskler. För lågt tillväxthormon visar sig ofta i form av stora fettdepåer och lite muskler.

Tillväxthormon bryts ner i mag-tarmkanalen, och därför kan man inte ge det som tablett. Patienten ger sig själv en spruta vid läggdags. Hormonet är känsligt för värme och måste därför förvaras i kylskåp, annars blir det förstört och verkningslöst.

Testosteron heter det manliga könshormonet
Könshormonet testosteron krävs för utvecklingen av manliga former och manlig röst under puberteten. Hormonet behövs för den sexuella förmågan, men även för muskelstyrka, bentäthet och det psykiska välbefinnandet. Testosteron finns som depåspruta eller plåster.

Östrogen och gulkroppshormon är kvinnliga könshormon
Könshormonet östrogen behövs för utvecklingen av kvinnliga former under puberteten och för att livmoderslemhinnan skall kunna ta emot ett befruktat ägg. Det påverkar också bentätheten och det psykiska välbefinnandet.

Gulkroppshormon (progesteron) är nödvändigt för en fullständig menstruationscykel. Båda hormonerna ges i form av plåster eller p-piller.

DHEA är manligt könshormon för kvinnor
Forskning pågår kring ett förstadium till manliga könshormoner som kallas DHEA. Kvinnor med hypofys- eller binjurebarkssjukdom kan behöva DHEA för att få eller återfå sexuell lust, behåring i axillerna och vuxen svettdoft. DHEA finns som kapslar, men bör tills mer kunskap finns inte ges utanför vetenskapliga kliniska studier.

Källa: www.hypofysis.se

Den medicinska informationen är faktagranskad av professor Olle Kämpe, Akademiska Universitetsjukhuset i Uppsala.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *