Utvecklingsstörning

När Tove började förskolan vid 1,5 års ålder började hennes förskolelärare Ingrid träna henne dagligen enligt en metod som heter Karlstadmodellen. Med hjälp av bilder, tecken och ljud – och tydlig struktur – skulle Tove få hjälp att lära sig kommunicera trots sin språkförsening. Tove och Ingrid älskade att arbeta med Karlstadmodellen 🙂

Tre år gammal var Tove berättigad till en extra resurs på förskolan. Innan dess räknades hon som”småbarn” precis som alla andra. Ingrid blev hennes resurs på halvtid, och den andra halvtiden ägnade hon sig åt att vidareutbilda sig till specialpedagog i Kristianstad.

Inför skolstarten gjorde habiliteringen en utredning på Tove. Diagnosen blev ”lätt utvecklingsstörning och autistiska drag”. Då följde Ingrid med som resurs till skolan. Ett helt ovärderligt stöd för Tove – och oss!

Jag sa en gång till Ingrid: ” Alla barn skulle ha en Ingrid” och då svarade hon ”Och alla förskolelärare skulle ha en Tove”. Det var verkligen en vinn-vinn-situation, och en helt underbar grund i skollivet för Tove.

Mer om Toves väg till särskolan kan du läsa under rubriken ”Vägen till särskolan”.

Lätt utvecklingsstörning har ett brett spektra – från ”lågbegåvad” till väldigt ”hjälpbehövande”. Under alla år har vi pendlat mellan att överbeskydda och försöka släppa taget.

Eftersom hon är vårt yngsta barn, och dessutom var väldigt sjuk som bebis och fortfarande har en massa mediciner, så tror jag att vi har överbeskyddat henne lite väl mycket. Vi har inte ställt tillräckligt med krav, inte låtit henne testa sina gränser, utan helt enkelt låtit henne vara lat i många sammanhang.

Men oavsett hur vi skulle gjort eller inte gjort så innebär hennes utvecklingsstörning att vi aldrig fullt ut kan lita på att hon förstår vad vi säger, eller gör som vi säger, eller låter bli att att göra som vi säger. Hon har ingen tidsuppfattning, ingen koll alls på hygien etc, och skulle gärna leva på chips och cola om hon fick. Hon klarar mycket, men under överinseende.

Hon har lärt sig läsa och skriva, men räkna förstår hon inte alls vitsen med. Men miniräknare går bra att använda, och pengar har hon lärt sig hyfsat. Men hon behöver hjälp att lämna fram rätt antal sedlar i affären, eller rätt sedel. Nu har vi skaffat ett betalkort till henne så att hon kan handla utan att tänka på det, och koden har hon lärt sig. Hon har väldigt bra minne!

Överlag är allt tekniskt plättlätt för Tove. Dator, ipad, iphone, chromecast, netflix, youtube, svtplay – allt sådant tar hon in lätt. Och att lära sig kommunicera via sms har verkligen blivit ett lyft för henne, och en trygghet för oss. Nu vet vi att hon kan nå oss när som helst, och hon är väldigt noga med att hålla koll på sin telefon. Hon har några personer i sin kontaktbok som hon skickar sms till dagligen. Hennes två bästa kompisar klarar inte av sms – men Tove skickar sms till deras mammor istället 🙂

Vid 16 års ålder är hon fortfarande svag motoriskt. Kan endast cykla på trehjuling (vuxenstorlek), får nästan ihop armar och ben när hon simmar, och hon har svårt att härma rörelser med armar och ben. Hon är också rätt så lat, så det blir mest tv och dator för henne på fritiden. Ett önskemål vi har nu på gymnasiet är att de lägger in så mycket rörelseglädje som möjligt på hennes schema.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *